lørdag 6. desember 2008

Det tørre land

Ikke så lenge før vi dro, hadde jeg og Chrish en middag hjemme hos mamma hvor bl.a. en ekte australier, Barbara, var involvert. Hovedpoenget med dette, var jo at både vi og våre bekymrede foreldre skulle få høre mest mulig om landet down under fra en litt sikrere kilde enn Wikipedia og reisebrosjyrer.

Et av de mange spørsmålene som haglet ned på henne, var ”regner det mye i Australia?”. Og som de ansatte på chillout, nomaden og x-plore, brosjyrer, internett, uteliggeren og til og med mannen i regntøysbutikken betrygget hun oss med at regn bare fantes i nordområdene på sommeren, og at Australia var et av de tørreste landene i verden. Jeg, som har bodd et år i Bergen, og dermed har bygget meg opp et lite lager av diverse våpen mot regnvær, la alt sammen trygt igjen hjemme.

Så fløy vi ned til Sydney, og når temaet regn kom opp, sa alle de lokale og de ikke fullt så lokale folka i Sydney det samme som Barbara, de ansatte på chillout, nomaden og x-plore, brosjyrer, internett, uteliggeren og til og med mannen i regntøysbutikken at Australia, det er et av de tørreste landene i verden. Det var skilter på alle bad, både de offentlige og private, at vi måtte ikke dusje mer enn 5 minutter, for Australia led under den verste tørken på over 100 år.

Dermed synes vi jo det var litt rart at allerede første lørdagen vi tilbrakte i det tørre land, øste det ned. Men som stoned-hippie-dude i resepsjonen på Glebe hostell forsikret oss om; mirakler skjer.

Så vi dro videre til Tamworth. Der sa Carol bak disken på Tamworth hostell at det aldri regnet, så vi kunne bare dusje i 3 minutter! Vi kom til cowboskolen. Dusj 2 minutter. Cowboyene sa: Det regner aldri. Så hvorfor det da regnet 3 av 5 dager vi var der synes jo vi at var litt mistenkelig, men igjen forsikret alle oss om at dette var veldig sjeldent. Så kom vi til Belindas House. Neida, det regner aldri her, fikk vi høre.
Så kom vi til slutt til Brisbane. Både mine kolleger, han vi leier hos og bussjåføren sa: det regner aldri her.

Nå har vi vært i Brisbane i 6 uker, og det øser ned i gjennomsnitt annenhver dag. I Australia har vi vært i 3 måneder og det har regnet i til sammen omtrent 1 ½ av dem.
Så jeg begynner å lure litt på hvorfor Barbara, de ansatte på chillout, nomaden og x-plore, brosjyrer, internett, uteliggeren og til og med mannen i regntøysbutikken, lokale og litt mindre lokale folk i Sydney, skilt på offentlige og private bad, Stoned-Hippie-Dude, Carol, cowboyene, Belinda, kolleger, han vi leier oss og bussjåføren fikk oss til å tro at vi skulle på reise i et av verdens tørreste land. Men til alle andre som en gang har tenkt seg down under: Ta med gummistøvler og regnjakke. Ta med regnbukse og paraply. Ja, ta med hele lageret ditt av regntøy. Det tørre land er ikke fullt så tørt som det en gang var…

2 kommentarer:

Randi sa...

Ja da har det regnet mer i Australia enn i Norge i høst, for her har det vært et utrolig flott høstvær. Og i går gikk vi på ski, fra Sollihøgda til Sør-Setra i det flotteste vintervær du kan tenke deg. Sola skinte og det glitret på snøen.
Skal hilse fra den ekte australieren, Barbara.

Tormod sa...

Høres ut som deres gode informanter har omskrevet Creedence låta: It never rains in Southern California til: It never rains in Australia. Skal huske dette hvis jeg drar til Australia!